«Сповідь. Біографія. Свідчення» Траяна Поповича

«Сповідь. Біографія. Свідчення» – книга під такою назвою Чернівецького мера (примаря) часів Другої світової війни, румуна за походженням, адвоката за професією Траяна Поповича презентована 25 квітня у Чернівцях.

У 1941 році примар Чернівців Траян Попович (1892-1946) переконав лідера уряду нацистської Румунії Іона Антонеску у недоцільності та неправильності тотальної депортації євреїв з Чернівців, які становили майже половину населення міста. Попович домігся у Бухаресті дозволу призупинити депортацію, залишивши у Чернівцях 20 тисяч євреїв.
Попович помер відразу після війни, 1946 року. Але встиг написати лаконічні спогади, які назвав «Сповідь».

Фотовиставка «Дзеркало історії. Спогади про мультинаціональні Чернівці», 17.08.2012. Михайло Котляр, Макс Шиклер, Дон Леон.

Вперше про Траяна Поповича я почула від Михайла Котляра, географа, краєзнавця, туриста, неперевершеного екскурсовода, орієнтувальника, вчителя, геолога, електромонтажника… Він теж мав свій особливий погляд на толерантність, чернівецьку толерантність. І за часів румунської влади, і за часів радянської влади.
За порятунок тисяч єврейських життів Траяна Поповича в меморіальному комплексі Яд ва-Шем включено у список Праведників Світу.
У 2008 році, на будинку №6 на вулиці Марії Заньковецької встановлена меморіальна дошка Траяну Поповичу .

Потім про Траяна Поповича, про драматичну долю і своєї родини розповідала фотограф із США, професор Сильвія де Сваан, коли перебувала у Чернівцях у рамках фотопроекту «Пізнаючи історію крізь об’єктив фотокамери»…

Упорядниками книги виступили Драгош Олару і Сергій Воронцов.
Спонсори видання:
Генеральний Консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован,
Генеральне Консульство Румунії у Чернівцях,
Чернівецька міська Програма підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського.
Видання здійснене за ініціативи ГО «Відкрита пам’ять» (керівник Сергій Воронцов).
Авторський колектив книги висловлює подяку журналісту та публіцисту Василеві Карлащуку і журналісту Думитру Вербіцкому за допомогу у перекладі.

Перебуваючи у сесійній залі і споглядаючи на портрети мерів, міських голів, примарів, бургомістрів, подумала – яка усмішка історії… в одному залі люди різних поглядів, політичних систем і влад…

“… Це сповідь совісті, яка в часи людської трагедії зробила все, що було можливо , щоб припинити ненависть, приборкати дикість, збадьорити наляканих, втішати зневірених, і дати надію тим, хто був кинутий у неволю…”
Траян Попович

©Тетяна Спориніна, «Версії»,
фото автора і SergyiS

Дякуємо за це фото Nataliya Feshchuk

Залишити коментар