«…зараз нам намагаються створити нормальність війни…»

22 липня в Чернівецькому обласному художньому музеї відкрилася виставка картин художниці, бійця Добровольчого Українського Корпусу (ДУК) Правий Сектор Дани Виноградової.

Dana_V

Виставка натхненна боротьбою українців за право жити на своїй Богом даній Землі, жахами війни і емоціями солдатів.
Кожна робота, то емоційний вибух бійця, подекуди емоції сповнені болю, подекуди надії та сподівань. Всі ці емоції, привезені з собою в серці художниці, вилились у символізмі та сюрреалізмі картин. В своїх роботах Дана приховує цілу низку думок, які мають відгукнутись у розумах і серцях глядачів. Кожний витвір – це своєрідний сюжет з життя, де глядач має можливість відчути на дотик очей трагізм та величь почуттів тих, хто захищає ціною власного життя та здоров’я український народ. Тому всі роботи виконані у стриманій гаммі кольорів, де переважають темні тони, на тлі яких контрасніше пробивається світло і барви. Це символізує світанок епохи, перед яким найтемніше збирається морок ночі.
Dana_plakat
Основною метою виставки є привернення уваги до проблеми демобілізованих з війська бійців, які повернулись додому з війни, та з яких війна все ще не повернулась. Ілюстрації внутрішнього світу українського воїна, його думок та переживань.
Ця незвичайна картинна виставка, це можливість зазирнути в життя однієї людини, художниці, поетеси, бійця, націоналіста. В цих картинах емоції, біль, радість, страх і надія. Комусь вони здадуться трешовими, комусь песимістичними, але це гола правда одного українського серця, без прикрас та гри.
Фактично на огляд будуть представлені не стільки картини, як усі ті слова, які застрягають в горлі але прагнуть долетіти до слухача.
Інформація з ФБ. Персональна виставка картин Виноградової Дани «Буремна Україна»

dana_04

viyna03

Дана Виноградова народилась у місті Хмельницькому 1985 року. Художню освіту здобула у Хмельницькому національному університеті. Її шлях у національно-визвольній боротьбі розпочався під час революційних подій 2013-2014 років на Майдані, продовжився на сході України. Дана Виноградова – громадський активіст, волонтер, член Центрального проводу «Правого сектору» та боєць Добровольчого Українського Корпусу.

dana_22_02

viyna01

dana_22_10

viyna02

dana_05

dana_22_03

dana_22_04

viyna05

dana_6

viyna04

dana_22_05

viyna07

dana_07

viyna09

dana_08

dana_09

viyna16

dana_10

dana_22_06

dana_22_07

dana_22_08

dana_22_09

viyna06

dana_11

dana_12

viyna12

dana_13

dana_22_13

viyna10

dana_14

Дуже часто виникають питання стосовно прапору корпусу “Азов”. Ось що пояснили у прес-службі “Азову”: «Центральною фігурою емблеми« Азова »є один з найбільш уживаних в українській військовій традиції символів. Так званий знак «Гак» («Крюк») був надзвичайно популярний серед волинської шляхти і козачих пологів. У сучасній інтерпретації патріотів України він є монограмою, перетином двох букв I і N, які символізують наше центральне гасло – «Ідея Нації». Буква N має в монограмі староукраїнська написання (саме так писали її в давньоруських і козацьких документах до реформи правопису часів Петра). За словами керівника організації Андрія Білецького, при виборі символу вони керувалися виключно українським його змістом без посилань на середньовічну німецьку геральдику, а тим більше – на символіку націонал-соціалістичної Німеччини.


viyna15

dana_16

viyna11

dana_17

viyna14

dana_18

viyna13

dana_22_15

dana_19

dana_22_16

viyna17

dana_22_17

dana_22_18

dana_22_19

dana_22_20

dana_22_22

viyna18

dana_20

dana_22_21

viyna09

dana_15

“Не можна думати, що війна десь далеко.  Не можна замовчувати трагедію війни. Це складно сприйняти, але вона поряд, вона в нашій країні. І це справа не тільки бійців, які на фронті. Не можна замовчувати військові дії. Намагатися створити звичайну атмосферу війни,  норму війни. Це не є нормальним.  Про це потрібно постійно говорити,  і, звісно, постійно допомагати бійцям, які на фронті. І бійці, які повертаються додому, мають відчувати підтримку людей і держави.”

Спасибі пані Дані Виноградовій за щирість, відкритість, жертовність, впевненість в перемогу, патріотизм, відданість Україні.
Слава Україні! Героям слава!

Далі буде…

Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

Залишити коментар